2016. szeptember 1., csütörtök

Mobil vagy nem mobil: az itt a kérdés


Már több időt töltöttünk az okostelefonos böngészéssel, mint az asztali gépnél. Nem kérdés tehát, hogy vállalkozóként is foglalkozni kell a mobillal mint értékesítési csatornával. De figyeljünk rá, nehogy többet veszítsünk rajta, mint amit hozhat!



Tegyük fel, hogy a marketingcsapatunk érzi az új lehetőségeket, a költségvetés újraosztásával a mobilra is összpontosít. De ahhoz, hogy valóban hatékony legyen az új stratégia, a technológiai fejlesztéseket se hanyagoljuk el, és érdemes kalkulálnunk, nehogy a költségek meghaladják a várható hasznot.

A vállalakozások nagy részénél minden forintnak van helye. Vajon érdemes-e mégis befektetnünk a mobilmarketingbe, a fejlesztésekbe?

Így lehet mobilbarát a weblapunk

A friss kutatások szerint már nem csak a fiatalok, de az ötvenes korosztály is szívesen böngész mobilról. Percek kérdése, hogy áttörjön a mobilos vásárlás is, ráadásul a Google is díjazza - nem kérdés tehát, hogy szükség van mobilbarát weboldalra. Kérdés, milyen legyen.

A keresőoptimalizálásról szóló cikkek nagy része több 10, vagy akár több 100 olyan faktort is felsorol, amelyek hatással lehetnek a keresőkben elfoglalt rangsorra. Ezek azonban mind-mind eltérő súllyal szerepelnek. A legtöbb keresőmotor (pl: Google, Yahoo, Bing) esetében nagy vonalakban azért tudni lehet, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a rangsorolásnál. Viszont a szempontok súlyát már nem. Ezek meghatározásakor a legtöbb esetben csak elemző cégek, ügynökségek és felhasználók által futtatott tesztekre és azok eredményeire tudunk támaszkodni.

Ezek a súlyok ráadásul nem állandóak, idővel meg is változhatnak. Erre pedig a Google is fel szokta hívni a figyelmet és a nagyobb algoritmusfrissítések idején az új szempontokat, vagy a súlypontváltozás tényét is publikálni szokták.


Ilyen változás volt a Google 2015. április 21-én bejelentett algoritmus frissítése is. Ettől a naptól kezdve világszinten aktiválódott az a szempont, aminek köszönhetően a weboldal mobilra optimalizáltsága befolyásolja a keresési találatok sorrendjét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mobilbarát oldalak előrébb kerülnek a találatok között, a nem mobilbarátok pedig visszacsúsznak. Ez persze nem feltétlenül napok alatt következik be, de néhány hét vagy hónap alatt már látható mozgás indult meg.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy oldalt akkor tekintünk mobilbarátnak, ha különböző eszközökön (pl: mobilon, tableten) fölösleges interakciók (kicsinyítés, nagyítás, elforgatás) nélkül is könnyen használni tudja azt a felhasználó. Ez persze indirekt módon kihat a keresőoptimalizálásra is.

Keresés során a Google célja, hogy a legjobb találatokat adja a felhasználóknak. Ha a felhasználó pedig nem boldogul el mobilról egy oldalon, akkor a kereső azt idővel hátrébb fogja sorolni. Ennek következtében azok az oldalak maradnak elől a rangsorban, amelyek jól optimalizáltak minden mobileszközre. Vagyis 2015. április óta már nem éri meg kispórolni ezt a technikai lépést. Legalábbis akkor, hogyha fontos a cégünk számára  a SEO.


Első lépésen tehát ellenőrizzük, hogy az oldalunk mobilbarát-e – erre a Google is kínál ingyenes teszt lehetőséget.

nő kezében telefon, előtte laptop

Ha pedig nem, akkor vizsgáljuk meg, hogy a lehetséges megoldások közül melyik a legelőnyösebb számunkra. Ezt az optimalizálást többféleképpen is el tudjuk érni. Akár reszponzív desingnal, akár dinamikus kiszolgálással, akár teljesen elkülönített oldalakkal.

Van választás

A mobilbarát, vagy más néven mobile-friendly oldal kifejezést sokan összekeverik a reszponzív designnal. A két kifejezést szinonimaként használják, holott ez nem fedi a valóságot. Sokak úgy gondolják, hogyha egy oldal nem reszponzív, akkor nem is mobilbarát. Ez viszont így nem igaz. Az összefüggés úgy szól, hogy: minden reszponzív weboldal mobilbarát, de nem minden mobilbarát weboldal reszponzív.

Folytatjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése